Kedves ismerősöm, Bernadett, a héten megajándékozott Szegeden egy kosár friss zöldséggel. Temérdek zöld spárga, friss répa, gyökér, cukkini, borsó. Amikor hazaértem, a pincében hűvösre tettem, és ma jött el az ideje, hogy feldolgozzam az alapanyagot. Végre!
ElsÅ‘ként készÃtettem egy zöldborsó levest, melyet spárgával ÃzesÃtettem, ebben önmagában nincsen semmi bonyolult, de a friss Ãzek élvezete már oly régen váratott magára.
A rengeteg zöld spárgát megpucoltam. A végeket egyelÅ‘re külön raktam, mert abból holnap lesz valami – még fogalmam sincsen mi – a szárak többi, nem fás részeibÅ‘l pedig készÃtettem egy spárga alapot. Nagy részét lefagyasztottam, jó lesz alaplének, a fennmaradó, sűrűbb részébÅ‘l pedig készÃtettem parmezán hozzáadásával egy érdekes mártást.
A cukkÃniket félbevágtam, kibeleztem, és marhanyakból készÃtett – igen rendesen fűszerezett – darált húst helyeztem bele. A tetejére parmezánt szórtam, megsütöttem. Az egész étel nem túl bonyolult, és itt is azt tartottam szem elÅ‘tt, hogy a zöldségek frissessége, üdesége kerüljön elÅ‘térbe.
 A fogásokhoz egy érdekes bort választottam, mely SzicÃlia vulkanikus dűlÅ‘in termett. A 2009-es évjáratú Rampante 70% Carricante, mÃg 30% Catarratto fajtákból áll. Nagyon markáns, fűszeres, minerális bor, csodálatosan mély szÃnekkel, tükrösséggel. Nagyon nagy kedvencem.
Mivel az időjárás végre emberi, a kert nyugalmában lassan, komótosan fogyasztottuk el az ebédet. Két óra nyugalom, ami kellett.